Нашият диалог отново беше откровен, честен и по същество. Нашата среща

...
Нашият диалог отново беше откровен, честен и по същество. Нашата среща
Коментари Харесай

Азербайджан и Армения водят конструктивни разговори

Нашият диалог отново беше прям, почтен и всъщност. Нашата среща беше последната от поредицата интензивни и продуктивни срещи на високо равнище с присъединяване на водачи на Армения и Азербайджан, вицепремиери и външни министри от началото на май в Брюксел, Кишинев, Вашингтон, Москва и на двустранната граница.

Това съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел след срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателя на Армения Никол Пашинян в Брюксел, оповестява " Тренд ".

По думите му, преминават през един от най-всеобхватните и енергични стадии на преговорите между Армения и Азербайджан. Той регистрира, че срещата се е провела в подтекста на обезпокоително повишаване на напрежението на място, само че отбелязва значим подтик в политическите полемики и старания.

Мишел означи, че арменските и азербайджанските лидери още един път изцяло потвърдиха уважението си към териториалната целокупност и суверенитета на другата страна, въз основа на разбирането, че територията на Армения обгръща 29 800 км2, а на Азербайджан - 86 600 км2.

" Двамата водачи потвърдиха недвусмисления си ангажимент към Декларацията от Алмати от 1991 година като политическа рамка за делимитацията. Приветствах срещата на 12 юли на двете гранични комисии. Работата по уставите на тези комисии и по полемиките по отношение на основата за делимитация напредна. И е доста значимо, че водачите се схванаха да засилят и ускорят работата на комисиите ", добави той.

Освен това, съгласно президента, във връзка с свързаността страните също са постигнали явен прогрес през последните два месеца в полемиките си, ориентирани към деблокиране на транспортните и стопански връзки в района.

" Обсъдихме модалностите на бъдещите транспортни договорености, които ще зачитат правилата на суверенитет, пълномощия и взаимност. Изграждането на железопътната връзка би трябвало да бъде подхванато неотложно. Европейски Съюз ще бъде подготвен да даде финансов принос. Някои детайлности към момента изискват изясняване, само че позициите по тази тематика към този момент се доближава и вариантите се изследват интензивно ", добави той.

Освен това президентът Мишел означи желанието на Азербайджан да даде филантропични доставки на арменци, поданици на Карабах през Агдам.

" Виждам и двата разновидността като значими и предизвиквам филантропичните доставки от двете страни, с цел да се подсигурява, че потребностите на популацията са задоволени. Също по този начин приветствах подновяването на медицинските евакуации от МКЧК ", сподели той.

Страните също по този начин се договориха да останат в стеснен контакт, с цел да обезпечат съответни следващи дейности по разискваното през днешния ден.

" Истинският прогрес зависи от идващите стъпки, които ще би трябвало да бъдат подхванати в близко бъдеще. Като въпрос на приоритет насилието и острата изразителност би трябвало да спрат, с цел да се обезпечи подобаваща среда за договаряния за мир и нормализиране.

Също по този начин повторих желанието си да предложения арменските и азербайджанските лидери за още една среща в Брюксел след лятото, както и за друга петстранна среща, с присъединяване и на водачите на Франция и Германия, в Гранада в границите на идната среща на върха на Европейската общественост ", заключи Мишел.

Припомняме, че срещите се организират при продължаващо напрежение в противоречивия Нагорни Карабах. 

В исторически проект Русия е била медиатор сред двете някогашни руски републики, но Съединените щати и Европейският съюз са все по-активни, докато Москва вoюва с Украйна.

Армения неведнъж е упреквала съветските мироопазващи сили, че не са изпълнили обещанията си да защитят етническите арменци в сходство с примирието от 2020 година, контрактувано от Москва след шест седмици борби, оставили хиляди мъртви.

Русия притисна Азербайджан да пусне трафика през коридора Лачин, който свързва Армения с Нагорни Карабах - област, обитаема най-вече с етнически арменци, дейно следена от Ереван след войната по време на разпадането на Съветския съюз.

Международният комитет на Червения кръст заяви, че Азербайджан е блокирал достъпа на конвои, доставящи помощ за Карабах, което поражда опасения за дефицит на храна и медикаменти.

Азербайджан настоя, че цивилни и филантропични конвои могат да минават през него.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР